2018/2019-es tanév 1.félév bejegyzései

 • A Sulikuckó képei 2018.11.07

  2018. október 20.

  Olvasd tovább →
 • Az angol projektnap képei 2018.10.24

  2018. október 13.

  Olvasd tovább →
 • Angliai tanulmányút 2018.10.18

  Iskolánk sikerrel pályázott az első nemzetközi tapasztalatcsere programra, melynek célállomása az angliai Birmingham volt. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ által meghirdetett EFOP-3.2.15–VEKOP-17–2017-00001 azonosítószámú kiemelt projekten intézményvezetőnk Dr. Kalocsainé Magyar Éva, Vaskóné Németh Anita és Nagy-Szabó Iréne szaktanárok képviselték a Nyitra Utcai Általános Iskolát. Az ország nyolc iskolája képviseltette magát a programban. Köztük több kéttanítási nyelvű is.

  A Digitális Jólét Nonprofit Kft. által koordinált projektrész célja a modern digitális pedagógiai kultúra elterjesztése, azaz a digitális tanulási és tanítási környezet kialakításának elősegítése tartalom- és módszertani fejlesztések támogatásával, a digitális pedagógia intézményi, szabályozási feltételeinek feltárásával.

  A nemzetközi tapasztalatcsere-program keretében két brit iskolába, a Pheasey Park Farm Primary School and Children’s Center és a Heathfields Infant and Wilnecote Junior Schools iskolákba látogattunk el és tanulmányoztuk az általános iskolákban alkalmazható digitális pedagógiai megoldásokat. Fantasztikus élmény volt a legmodernebb technológiát alkalmazás közben megfigyelni. Bevált gyakorlat a két-három interaktív tábla együttes használata egy tanórán, melyet a gyakorlásra használt i-asztal színesített. Több előadáson és workshopon is részt vettünk, ahol Diana Bannister egyetemi oktató (University of Wolverhampton) digitális fejlődési vizsgálataival ismerkedhettünk meg, valamint Hannah Jones fejlesztési szakértő (Connecting Learning) a digitális nemzeti stratégiát ismertette és implementálható fejlesztési tervet készítettünk iskolánk számára.

  Betekintést kaptunk a brit oktatási rendszerbe, a meglátogatott iskolák munkarendjébe.

  Az intézmények vezetőivel, pedagógusaival és a brit oktatási szakértőkkel minden nap lehetőségünk nyílt arra, hogy közösen értelmezzük a látottakat, és megbeszélhessük a személyes tapasztalatokat. Megszerzett elméleti tudásunkkal és a jó gyakorlatokkal projektmunka formájában megújítjuk és népszerűsítjük intézményünkben a digitális fejlesztéseket és az innovatív oktatásszervezési eljárásokat.

  Olvasd tovább →
 • Őskor projekt az 5. osztályban 2018.10.11

  Az ötödik osztály lelkes kis történészei kalandos időutazásban vettek részt a két hétig tartó őskori projekt keretében.

  Az osztály több ezer évet visszarepült az időben és egy olyan izgalmas, kalandokkal teli korba csöppent, amikor az ember túlélési esélyei csekélyek voltak. Az osztály tagjai rájöttek, hogy csupán saját leleményességükre és társaik segítségére alapozva vehetik fel a harcot a sokszor kegyetlen természettel. A csapat így hordát alakított és a hordafőnök (Lilla néni) vezetésével felosztotta az életben maradáshoz szükséges feladatokat. Ki-ki saját képességnek megfelelően növelte a közösség túlélései esélyeit.

  Az „építészek” felkutatták a letelepedésre legalkalmasabb helyszínt, majd megtervezték a horda lakhelyét.

  A „vadászok” vadászeszközöket készítettek, s csapatba verődve zsákmány után indultak.

  Mindeközben a „barlangfestők” barlangrajzok készítésével és ősi szertartások bemutatásával járultak hozzá a sikeres vadászathoz.

  Már az ősember is tudta, hogy a hús sütve finomabb, így a sikeres vadászat után a „tüzesek” kezdetleges eszközökkel tüzet gyújtottak – s lőn világosság, ezután már fázni sem kellett.

  Természetesen az elejtett vad egyetlen része sem veszett kárba, hiszen a csoport néhány tagja szakócát ragadva „divatos” öltözéket készített az állat szőréből és bőréből.

  A vadászoknak tetszeni akaró lányok divatos ruhájukat állati ékszerekkel egészítették ki.

  Az ügyes „kézművesek” gondoltak a szűkösebb időkre is: agyagedényeket és más tárolóeszközöket készítettek raktározásra.

  A fotókat Pesti Péter készítette.

  Olvasd tovább →
 • Megemlékezés az aradi vértanúk kivégzéséről 2018.10.05

   
   

  Olvasd tovább →
 • XV. Éhen Gyula Nap 2018.10.01

  A Keleti Városrész Polgári Egyesület szervezésében tizenötödik alkalommal megrendezett lakótelepi napon a rossz időjárás sok programot meghiúsított.
  Ennek ellenére a résztvevők változatos, jó hangulatú rendezvény részesei lehettek.

  Olvasd tovább →
 • „Suli-kuckó” 2018.09.25

   
  „Suli-kuckó” a Nyitra Utcai Általános Iskolában

  A megye első angol-magyar két tanítási nyelvű általános iskolájaként ismerkedő foglalkozásokra hívjuk az óvodásokat, leendő tanulóinkat.

  Foglalkozásainkon játékos feladatok, kézműves tevékenységek, angol nyelvű játékok, rövid foglalkozások segítségével betekintést nyerhetnek a gyermekek és a szülők az intézményünk életébe. Megismerhetik az itt tanító tanárokat és az iskola épületét, gyönyörű környezetét.

  A következő időpont: 2018. október 20. (szombat) 9 óra

  Helyszín: Nyitra Utcai Általános Iskola, Szombathely, Nyitra u. 15.

  Érdeklődni lehet a 06-94/500-135-ös telefonszámon, vagy az iskola facebook oldalán és a nyitraiskola.hu weboldalon.Mindenkit szeretettel várunk!

  Olvasd tovább →
 • Tanévnyitó 2018.09.04

  Dr. Kalocsainé Magyar Éva ünnepi beszéde 2018. augusztus 31-én

   

  Tisztelt Szülők, Kedves Tanártársak, Kedves Gyerekek!

  Köszöntök mindenkit az új tanév alkalmából.

  Évek óta bejáratainkat díszítő és most virágzó szerencsefa köszönti tanévkezdésünket. Az idén is hozzon szerencsét mindenkinek.

  Szombathely Keleti Városrészén 90 éve van szervezett oktatás, iskola. A Szövő Utcai Elemi Iskola a második világháború áldozatául esett, ez az épület, ez az iskola 62 éve szolgálja a tudásvágyó, szorgos ifjúságot. Sokszor megújult, többször váltott programot, illeszkedve a kor követelményeihez.

  Egy azonban állandó, a magas színvonalú oktatás, a nyugodt légkör, az eredményesség.

  Kedves Gyerekek!

  A ti talentumotok a tehetség, amit kamatoztathattok. Múlik ez a ti kitartásotokon, szorgalmatokon. Szüleitek biztosítják hozzá az otthon nyugalmát, tanáraitok pedig itt adják hozzá tudásukat, szakismeretüket. Így érhetitek el céljaitokat, ha éltek a lehetőségekkel.

  Az órákon kívül rendkívül sok szakkör, program, projektnap, kirándulás, tábor és egyéb alkalom ad majd lehetőséget az idei tanévben is ismereteitek, képességeitek bővítéséhez.

  Minden tanév egy nagy utazás, amely során a megilletődött elsősök hamarosan vidám iskolásokká alakulnak át. A szülők izgalma is elmúlik, ha látják, jól érzi magát a gyermek. Nyolcadikosok, szerintem ti sem hiszitek el, hogy már itt tartotok, és az elsősökhöz hasonló izgalommal álltok a tanévkezdés előtt. Jövőre újra elsősök lesztek, egy középiskolában. Ennek kiválasztásához minden segítséget meg fogtok kapni. Az előző évfolyam jó példát adott nektek.

  Tisztelt Szülők, kedves gyerekek!

  Tantestületünk az idei évben is jelentősen változott. Öt új kollégát köszönthetünk:

  Tóthné Takács Éva történelem-német szakos,

  Csepregi-Molnár Adél tanító-angoltanár,

  Káplár Emese testnevelés-angol szakos tanár,

  Debreczeni Luca testnevelés szakos tanár,

  Lajosné Somogyi Mária tanító kolléganő.

  Valamennyi kollégám kiválóan felkészült az előttünk álló feladatokra, és biztos vagyok benne, nemcsak mint tanárok, hanem mint nagyszerű pedagógusok állnak a tanulók elé.

  Az iskola lényege a gyerek és a pedagógus, aki nem csupán tanít, hanem nevel, segít, támogat, terelget. Hiszem, a mi iskolánkban minden pedagógus ilyen.

  A nyár szorgos háttérmunkával telt, a termek tisztán és hangulatosan várják az osztályokat. Minden körülmény adott a nyugodt munkához.

  A nyár a táborok jegyében is telt, hiszen az idei évben Bringatábort és Erzsébet napközis tábort is szerveztünk új elemmel bővítve programjainkat.

  Az előző évek kiemelkedő, szép sikereket hoztak iskolánknak a kompetenciaméréseken, a célnyelvi méréseken, versenyeken, vetélkedőkön. Remélem ebben az évben is folytatódik ez.

  Kedves Szülők!

  Számítunk Önökre, gyermekeik nevelésével kapcsolatban, számítunk Önökre a programjainkon, számítunk Önökre, ha bármi segítségre van szükségünk. A mi iskolánk erőssége a szülők odaadó támogatása, s remélem ez így is marad.

  Szokásaink nem változtak, új házirendet nem vezetünk be.

  Ami jelentős változás lesz, az az e-napló váltás. A szülői értekezleten részletes tájékoztatást nyújtunk az ezzel kapcsolatos tudnivalókról.

  Kedves Gyerekek, Vendégeink!

  Bizonyára sokan vannak, akik még halványan reménykednek abban, hétfőn mégsem kell iskolába jönni, mégsem szólal meg a csengő. Nos, igaz a hír, elkezdődik a tanév! A kérlelhetetlen valóságról egy tábla felirata jut az eszembe, amelyet nemrég láttam. A táblát egy vasúti átjárónál helyezték el az USA-ban. A vonatok átlagos áthaladási sebessége ennél a kereszteződésnél 14 mp, akár a sínen van az autód, akár nincs. Így van ez az iskolával is. Menetrendszerűen érkezik akár a szélsebesen érkező vonat, feltartóztathatatlanul, nem tehetünk ellene semmit. Ha pedig egyszer már így van, akkor inkább örüljünk neki!

  Jó tanévkezdést kívánok mindenkinek!

  Olvasd tovább →