Határtalanul 2018

Tanulmányi kirándulás Szlovákiában

1. nap (2019. június 3.)

Iskola előtt találkoztunk reggel fél 7-kor. A fárasztó út után odaértünk Komárnoba. Először megálltunk a Lehár Ferenc szobránál.


A nagy keresés után megtaláltuk Jókai szobrát, ahol Anna szalagot kötött az emlékműre.


A múzeum falán pillantást vetettünk Bartók Béla emléktáblájára, és szalagot is elhelyeztünk.

Egy tapasztalt magyar bácsi felajánlotta, hogy körbe vezet minket az Európa udvarban. Minden házat részletesen bemutatott és elmondta melyik országhoz tartozik. Szerintünk a Magyar ház volt a legszebb, mivel tulipánokkal volt díszítve. A szökőkút körül 7 szobrot láthattunk

.
Ezután Nagysallóra mentünk, ahol megkoszorúztuk az 1849-es csata emlékművét.

Később ellátogattunk a Füleki várhoz.


Az ismételt buszozás után elfoglaltuk a szállásunkat. Miután lepakoltuk a bőröndöket, fél óra elteltével megnéztük a rimaszombati Tompa Mihály teret. Az idegenvezető sok fontos és érdekes információt közölt velünk.

Visszatértünk a motelbe, megvacsoráztunk, átbeszéltük a nap eseményeit és „nyugovóra” tértünk.

2. nap (2019. június 4.)

Reggel Rimaszombaton ébredtünk a szálláson. Megreggeliztünk, aztán már indultunk is a hosszú utunkra.
Első állomásunk Szlovákia egyik legmagasabb pontja, Gajnád volt. A hegyen felfelé vezető úton gyönyörű látvány tárult a szemünk elé. Elképesztő volt látni a csodálatos tájat.


Következő megállónk Lőcse városa volt. A főtéren megtekintettük a gyönyörű Szent Jakab Székesegyházat. Utána volt lehetőségünk körbenézni a főtéren. Ott láttuk a nagyon érdekes szégyenketrecet.

Útközben meghallgattuk az Örökségünk című dalt A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Ennek emlékére mindenki kapott egy nemzeti színű karszalagot.

Lőcse után Késmárk volt a következő úticélunk. Késmárkon két lélegzetelállító templomot tekinthettünk meg. Az egyik templomban megkoszorúztuk Thököly Imre sírját.

Ezután megálltunk az Őszszakáll Gejzírnél. Nagyon érdekes látnivaló volt a bugyborékoló gejzír.

Utunk során egy nagyon megdöbbentő faluban jártunk. Elképesztő volt látni, hogy mennyivel másabb, rosszabb körülmények között élnek ott az emberek, mint itt, nálunk.

Mai túránk utolsó helyszíne Szepesváralja volt. Ott megtekintettük a hatalmas és csodálatos szepesi várat.

A tervek szerint Iglón szálltunk volna meg, de a kazánnal problémák adódtak, így hát vissza kellett mennünk Rimaszombatra az előző szálláshelyre.
Ott megvacsoráztunk, lefürödtünk, majd nyugovóra tértünk, hogy kipihenjük a mai élménydús nap fáradalmait.

3. nap (2019. június 5.)

Rimaszombatról indultunk.
-A szállásról: – a fürdőszobák és a WC-k külön voltak a szobáktól (legtöbb helyen)

Első megállónk a Tornaaljai Tompa Mihály Iskola volt. Itt az egyik diák bemutatta az iskolájuk érdekességeit, mi meg táncoltunk. Utána volt egy kis időnk ismerkedni, megadtuk egymásnak az elérhetőségeinket.

Második megállónk a gombaszögi cseppkőbarlang volt, ahol különböző folyosókon és termekben néztük meg a cseppköveket.

Harmadik megállónk az Andrássy Kastély volt. Sok szoba volt, eredeti ,korabeli bútorokkal. Az ottani idegenvezető folyékonyan beszélt a kastélyról, a festményekről, mondákkal színesítette (ellenben a mi túravezetőnkkel). Az ajtón belépve egy tágas helységbe léptünk. A falain két sorban foglaltak helyet az Andrássy család portréi. Kiállítottak ott két páncélt, amiben egy jelmezbálon báloztak.
Átlépve egy másik szobába egy nagy vitrinben voltak a fő látnivalók . Az egyik alsó polcon egy igazi koponya volt, a betyárok elrettentésére. Sok fürdőszoba volt. Minden csempén különböző minta volt festve. És tiszta is volt. Nagy könyvtárral büszkélkedhet a kastély, köztük magyar, francia, német és angol nyelvű könyvekkel. A játékszobában volt biliárdasztal, sakktábla, a férfiak részére. A kastély pincéjében volt egy múmia is, meg kitömött állatok.

Utána az Andrássy Franciska és Dénes mauzóleumhoz mentünk. Megkoszorúztuk a sírhelyüket, és néhányan a mauzóleum mögött megnézték az Andrássy család kutyájának a szobrát.

Végül meglátogattuk Rozsnyó főterét. Majd visszamentünk Rimaszombatra a szállásra.

4. nap (2019. június 6.)

Reggeli után bepakoltunk a buszba, és elindultunk Besztercebánya felé. Körülbelül 2 és fél óra alatt oda is értünk, ahol először a Fő teret néztük meg. Kaptunk fél órát, hogy körül nézzünk a téren, ahol rengeteg látnivaló volt, köztük:

Miután lejárt az időnk, egy útközben látott repülőgéphez mentünk, aminek a belsejébe 50 centért be lehetett menni.

 

Ezek után visszamentünk a buszhoz és megkaptuk a hidegcsomagunkat. Megettük, és elindultunk haza. Az út jól telt, körülbelül 4 és fél óra alatt hazaértünk, ahol a szülők már vártak ránk.

Nagyon jól éreztük magunkat ebben a 4 napban, számos új élménnyel gazdagodtunk, megismertünk új embereket, és mesébe illő tájakat láttunk.

Közeledő események:
Képzés
Nyitra Utcai Általános Iskola 2005 szeptemberétől magyar-angol két tanítási nyelvű oktatást biztosít. A két tanítási nyelvű oktatás célja, hogy az anyanyelvi és az idegen nyelvi tudást kiegyensúlyozottan fejlessze, a tanulókat megtanítsa az idegen nyelven való tanulásra, az idegen nyelvű információk feldolgozására, a tanulók alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák, illetve szakmájukat mind a két nyelven gyakorolják.
CROM Robotikai Klub
A klub célja, hogy tehetséges, érdeklődő gyerekek számára robotikai, elektronikai, programozási területen lehetőséget biztosítson az érdeklődésüknek megfelelő korszerű ismeretek magasabb szintű elsajátítására.