Szent Patrik nap iskolánkban

2024.03.26

’May love and laughter light your days, and warm your heart and home.’

„Szeretet és nevetés világítsa be napjaidat, melegítse szívedet és otthonodat!”

(Ír áldás)

Március 17-e Szent Patrik, Írország védőszentjének a napja, az írek nemzeti ünnepe, amelyet a világon mindenhol megünnepelnek azok, akik írnek vallják magukat. A hagyomány szerint Szent Patrik, akit gyermekként elraboltak, Írországba vittek rabszolgaként, majd megszökött, és 60 éves korában visszament, hogy a keresztény hitre térítse az íreket, ezen a napon halt meg (461-ben).

Ez alkalomból iskolánk angol projectnapot tartott. Elsőként az 5. évfolyam angol drámaszakkörös tanulói egy színdarabot adtak elő Szent Patrik életéről.

A továbbiakban az osztályok kreatív feladatokon keresztül ismerkedhettek meg az esemény jelentőségével és a naphoz tartozó hagyományokkal, miközben egymással is versengtek értékes nyereményekért.

Az alsósok különböző feladatlapokat töltöttek ki, kézművesfoglalkozásokon vettek részt, ír táncot tanultak, majd kincskeresésre indultak, hogy minél több lóherét, aranyat, patkót gyűjtsenek össze. A felsősök játékos Kahoot feladatokon keresztül jutottak ismeretekhez, amiket a quiz feladatokban hasznosítottak. Posztereket készítettek a naphoz kapcsolódóan és sportvetélkedőn vettek részt.

Sütiversenyt is rendeztünk, értékeltük a legszebb és legzöldebb sütiket, amiket aztán meg is ettünk egy pohár zöld szörp mellett. A fotófalnál lehetett fényképezkedni a koboldokkal. Tanulók és pedagógusok is zöld ruhát öltöttek, néhányan jelmezbe is öltöztek.

Az osztályok értékes ajándékokat nyertek, jó hangulatban telt el a nap.

Közeledő események:
Képzés
Nyitra Utcai Általános Iskola 2005 szeptemberétől magyar-angol két tanítási nyelvű oktatást biztosít. A két tanítási nyelvű oktatás célja, hogy az anyanyelvi és az idegen nyelvi tudást kiegyensúlyozottan fejlessze, a tanulókat megtanítsa az idegen nyelven való tanulásra, az idegen nyelvű információk feldolgozására, a tanulók alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák, illetve szakmájukat mind a két nyelven gyakorolják.
CROM Robotikai Klub
A klub célja, hogy tehetséges, érdeklődő gyerekek számára robotikai, elektronikai, programozási területen lehetőséget biztosítson az érdeklődésüknek megfelelő korszerű ismeretek magasabb szintű elsajátítására.