Tanévnyitó

Dr. Kalocsainé Magyar Éva ünnepi beszéde 2018. augusztus 31-én

 

Tisztelt Szülők, Kedves Tanártársak, Kedves Gyerekek!

Köszöntök mindenkit az új tanév alkalmából.

Évek óta bejáratainkat díszítő és most virágzó szerencsefa köszönti tanévkezdésünket. Az idén is hozzon szerencsét mindenkinek.

Szombathely Keleti Városrészén 90 éve van szervezett oktatás, iskola. A Szövő Utcai Elemi Iskola a második világháború áldozatául esett, ez az épület, ez az iskola 62 éve szolgálja a tudásvágyó, szorgos ifjúságot. Sokszor megújult, többször váltott programot, illeszkedve a kor követelményeihez.

Egy azonban állandó, a magas színvonalú oktatás, a nyugodt légkör, az eredményesség.

Kedves Gyerekek!

A ti talentumotok a tehetség, amit kamatoztathattok. Múlik ez a ti kitartásotokon, szorgalmatokon. Szüleitek biztosítják hozzá az otthon nyugalmát, tanáraitok pedig itt adják hozzá tudásukat, szakismeretüket. Így érhetitek el céljaitokat, ha éltek a lehetőségekkel.

Az órákon kívül rendkívül sok szakkör, program, projektnap, kirándulás, tábor és egyéb alkalom ad majd lehetőséget az idei tanévben is ismereteitek, képességeitek bővítéséhez.

Minden tanév egy nagy utazás, amely során a megilletődött elsősök hamarosan vidám iskolásokká alakulnak át. A szülők izgalma is elmúlik, ha látják, jól érzi magát a gyermek. Nyolcadikosok, szerintem ti sem hiszitek el, hogy már itt tartotok, és az elsősökhöz hasonló izgalommal álltok a tanévkezdés előtt. Jövőre újra elsősök lesztek, egy középiskolában. Ennek kiválasztásához minden segítséget meg fogtok kapni. Az előző évfolyam jó példát adott nektek.

Tisztelt Szülők, kedves gyerekek!

Tantestületünk az idei évben is jelentősen változott. Öt új kollégát köszönthetünk:

Tóthné Takács Éva történelem-német szakos,

Csepregi-Molnár Adél tanító-angoltanár,

Káplár Emese testnevelés-angol szakos tanár,

Debreczeni Luca testnevelés szakos tanár,

Lajosné Somogyi Mária tanító kolléganő.

Valamennyi kollégám kiválóan felkészült az előttünk álló feladatokra, és biztos vagyok benne, nemcsak mint tanárok, hanem mint nagyszerű pedagógusok állnak a tanulók elé.

Az iskola lényege a gyerek és a pedagógus, aki nem csupán tanít, hanem nevel, segít, támogat, terelget. Hiszem, a mi iskolánkban minden pedagógus ilyen.

A nyár szorgos háttérmunkával telt, a termek tisztán és hangulatosan várják az osztályokat. Minden körülmény adott a nyugodt munkához.

A nyár a táborok jegyében is telt, hiszen az idei évben Bringatábort és Erzsébet napközis tábort is szerveztünk új elemmel bővítve programjainkat.

Az előző évek kiemelkedő, szép sikereket hoztak iskolánknak a kompetenciaméréseken, a célnyelvi méréseken, versenyeken, vetélkedőkön. Remélem ebben az évben is folytatódik ez.

Kedves Szülők!

Számítunk Önökre, gyermekeik nevelésével kapcsolatban, számítunk Önökre a programjainkon, számítunk Önökre, ha bármi segítségre van szükségünk. A mi iskolánk erőssége a szülők odaadó támogatása, s remélem ez így is marad.

Szokásaink nem változtak, új házirendet nem vezetünk be.

Ami jelentős változás lesz, az az e-napló váltás. A szülői értekezleten részletes tájékoztatást nyújtunk az ezzel kapcsolatos tudnivalókról.

Kedves Gyerekek, Vendégeink!

Bizonyára sokan vannak, akik még halványan reménykednek abban, hétfőn mégsem kell iskolába jönni, mégsem szólal meg a csengő. Nos, igaz a hír, elkezdődik a tanév! A kérlelhetetlen valóságról egy tábla felirata jut az eszembe, amelyet nemrég láttam. A táblát egy vasúti átjárónál helyezték el az USA-ban. A vonatok átlagos áthaladási sebessége ennél a kereszteződésnél 14 mp, akár a sínen van az autód, akár nincs. Így van ez az iskolával is. Menetrendszerűen érkezik akár a szélsebesen érkező vonat, feltartóztathatatlanul, nem tehetünk ellene semmit. Ha pedig egyszer már így van, akkor inkább örüljünk neki!

Jó tanévkezdést kívánok mindenkinek!