Újra lendületben a Foucault-inga az első magyarországi kísérlet szombathelyi helyszínén

2024.06.28

A Föld forgását először Jean Bernard Léon Foucault tudta bebizonyítani 1851-ben, majd 29 évvel később, az első nyilvános magyar kísérletet Szombathelyen mutatták be. Az 1880-as esemény Kunc Adolf és Gothard Jenő nevéhez fűződik, az ingakísérletről bővebben itt. (Forrás: nyugat.hu)

Június 18-án, a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban újra mozgásba lendült a Foucault-inga: az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium szervezte esemény az első magyarországi kísérlet eredeti helyszínén, az 1880-as bemutatón is szereplő ingatesttel mutatta be a kísérletet, nagy érdeklődés mellett. (Forrás: savariafórum.hu)

A tanév utolsó hetében számos iskolai csoport látogatott a székesegyházba. 1880-ban, amikor először végezték a kísérletet, mintegy ezren látták – a héten is nagyjából ennyien részesülnek az élményben a Székesegyházban és hallhatnak a kísérlet fizikai hátteréről. (Forrás: vaol.hu)

Iskolánkból 24 tanuló vett részt a látványos kísérleten. (Készítette: Kecskés Bertalan)

Közeledő események:
Képzés
Nyitra Utcai Általános Iskola 2005 szeptemberétől magyar-angol két tanítási nyelvű oktatást biztosít. A két tanítási nyelvű oktatás célja, hogy az anyanyelvi és az idegen nyelvi tudást kiegyensúlyozottan fejlessze, a tanulókat megtanítsa az idegen nyelven való tanulásra, az idegen nyelvű információk feldolgozására, a tanulók alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák, illetve szakmájukat mind a két nyelven gyakorolják.
CROM Robotikai Klub
A klub célja, hogy tehetséges, érdeklődő gyerekek számára robotikai, elektronikai, programozási területen lehetőséget biztosítson az érdeklődésüknek megfelelő korszerű ismeretek magasabb szintű elsajátítására.