Angliai tanulmányút

Iskolánk sikerrel pályázott az első nemzetközi tapasztalatcsere programra, melynek célállomása az angliai Birmingham volt. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ által meghirdetett EFOP-3.2.15–VEKOP-17–2017-00001 azonosítószámú kiemelt projekten intézményvezetőnk Dr. Kalocsainé Magyar Éva, Vaskóné Németh Anita és Nagy-Szabó Iréne szaktanárok képviselték a Nyitra Utcai Általános Iskolát. Az ország nyolc iskolája képviseltette magát a programban. Köztük több kéttanítási nyelvű is.

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. által koordinált projektrész célja a modern digitális pedagógiai kultúra elterjesztése, azaz a digitális tanulási és tanítási környezet kialakításának elősegítése tartalom- és módszertani fejlesztések támogatásával, a digitális pedagógia intézményi, szabályozási feltételeinek feltárásával.

A nemzetközi tapasztalatcsere-program keretében két brit iskolába, a Pheasey Park Farm Primary School and Children’s Center és a Heathfields Infant and Wilnecote Junior Schools iskolákba látogattunk el és tanulmányoztuk az általános iskolákban alkalmazható digitális pedagógiai megoldásokat. Fantasztikus élmény volt a legmodernebb technológiát alkalmazás közben megfigyelni. Bevált gyakorlat a két-három interaktív tábla együttes használata egy tanórán, melyet a gyakorlásra használt i-asztal színesített. Több előadáson és workshopon is részt vettünk, ahol Diana Bannister egyetemi oktató (University of Wolverhampton) digitális fejlődési vizsgálataival ismerkedhettünk meg, valamint Hannah Jones fejlesztési szakértő (Connecting Learning) a digitális nemzeti stratégiát ismertette és implementálható fejlesztési tervet készítettünk iskolánk számára.

Betekintést kaptunk a brit oktatási rendszerbe, a meglátogatott iskolák munkarendjébe.

Az intézmények vezetőivel, pedagógusaival és a brit oktatási szakértőkkel minden nap lehetőségünk nyílt arra, hogy közösen értelmezzük a látottakat, és megbeszélhessük a személyes tapasztalatokat. Megszerzett elméleti tudásunkkal és a jó gyakorlatokkal projektmunka formájában megújítjuk és népszerűsítjük intézményünkben a digitális fejlesztéseket és az innovatív oktatásszervezési eljárásokat.