CROM Robotika Club működése

2019.01.23

A Nyitra Utcai Általános Iskoláért alapítvány által támogatott klub működése az elmúlt évben is sok sikert hozott.

A Word Robot Olympiad 2017-es világdöntőjén open kategóriában 12. helyezést elért csapat bemutatója a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban nagy sikert aratott.

A bemutató hatására a város több iskolájában elindult a robotika oktatása Lego robotok használatával.

A club vezetői Schubert József és Horváth Máté és a HBSZ-ben tanító Simon Zoltán, dr. Nemes József és dr. Gál László egyetemi docensek szervező munkájának eredményeként létre jött az „Első szombathelyi robotverseny”. A versenyen általános és középiskolás csapatok indultak. A WRO regular kategóriájának mintájára megalkotott vonalkövetési feladatot kellett teljesíteni. A CROM csapata (Vaskó Cintia, Kalocsai Zoltán, Kovács Előd) nagy hajrában sikert aratott. Jól szerepeltek a klubbot képviselve Vaskó Cintia, Kalocsai Zoltán egy soproni programozási versenyen is.

Az év nagy eseményét a WRO nemzeti döntőjét 2018-ban is Tatabányán szervezte meg az Edutus Főiskola mint projektgazda. Mindhárom kategóriában – open, regular, robotfoci – indult csapat. Az open kategóriában szereplő csapat II. helyezést ért el hordozható, automatizált növényházával. A robotfoci csapat – Scoregasm – fölényes győzelmet aratott és ennek eredményeként ősszel részt vehettek a Thaiföldön megtartott világkupán.

A klub több bemutatón vett részt, népszerűsítve tevékenységüket és a robotikát is.

Az előző év során több tanulónk bekapcsolódott a klub munkájába. Ők a jövő nagy ígéretei, hiszen még sokat kell tanulniuk ahhoz, hogy működő projekteket tudjanak létrehozni. A klubbon belül most sumo robotok fejlesztése folyik, egymás közötti bajnokság lesz majd a megmérettetés.

Fontos kérdés a működéshez szükséges anyagi alapok megteremtése. Ebben az évben is számos forrásból kaptak támogatást. Pályázatok, cégek és magánszemélyek adományai, segítsége mellett jelentős volt az önkormányzat támogatása is.

A kreatív alkotó munka elismeréseként a 2019. évi Városi és Megyei bál jótékonysági célú bevételét a CROM ROBOTIKA CLUB kapta. Ez az összeg jó alapot ad a működéshez ebben az évben.

Működik a klub honlapja: cromrobot.hu és Facebook oldala facebook.com/CROMHungary, amely jól bemutatja működésüket.

 

Közeledő események:
Képzés
Nyitra Utcai Általános Iskola 2005 szeptemberétől magyar-angol két tanítási nyelvű oktatást biztosít. A két tanítási nyelvű oktatás célja, hogy az anyanyelvi és az idegen nyelvi tudást kiegyensúlyozottan fejlessze, a tanulókat megtanítsa az idegen nyelven való tanulásra, az idegen nyelvű információk feldolgozására, a tanulók alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák, illetve szakmájukat mind a két nyelven gyakorolják.
CROM Robotikai Klub
A klub célja, hogy tehetséges, érdeklődő gyerekek számára robotikai, elektronikai, programozási területen lehetőséget biztosítson az érdeklődésüknek megfelelő korszerű ismeretek magasabb szintű elsajátítására.