Természettudományi nap beszámoló

2024.06.20

Nyitrásként május 28-án, kedden vidáman ébredtem, hiszen a természettudományi nap színes programja várt rám ezen a napon.

Ennek a rendezvénynek már hagyománya van iskolánkban. Korábban a fizika szakkörösök rendeztek hasonló programot: a tanév utolsó szakköri foglalkozásán a napközis csoportoknak tartottak bemutatókat.
Olyan sikeres volt 2019-ben, hogy a következőn – már iskolai szintű rendezvényként – minden osztály részt vehetett. Érdekes volt visszanézni az aulában vetített prezentációt a korábbi évek kísérleteiről, és rácsodálkoztunk a képeken látható néhány évvel fiatalabb mivoltunkra.

Az idei természettudományos napon játékos formában sajátíthattunk el új ismereteket: plazmolízis, Bermuda-háromszög rejtélye, tűztornádó, felületi feszültség, légnyomás, stb. A kisebbek az iskola területén elhelyezett állomásokon tartott előadásokat élvezhették. A nagyobbaknak, illetve a robotika szakkörösöknek az a megtisztelő feladat jutott, hogy a helyszíneken segédkezzenek, vagy maguk tartsák meg a kísérleteket és bemutatókat.

Minden korosztály nagyszerűen szórakozott. Érdekes feladatok segítségével megtapasztalhattuk a különféle robotok működését valamint lenyűgöző fizikai és biológiai kísérleteket láthattunk. Idén újdonság volt, hogy az egyik helyszínen a 7. és 8. osztályos tanulók angol nyelven is előadták a kísérleteket. Megnézhettünk számos ásványt, zenélhettünk hangzó csövekkel és poharakkal, teljesíthettünk sportfeladatokat és megtudhattunk az élőlények szervezetével kapcsolatos dolgok közül néhányat. Azt is megtudtam, hogy a fizika segítségével megmenthetem plüssállataimat úgy, hogy vákuumzsákba rakva helytakarékosan tárolhatom őket, míg újra el nem jön az idejük.

Fantasztikus és tanulságos nap volt, szívesen időztem volna még az egyes állomásokon, de majd legközelebb!
Köszönjük a segítő diákoknak és a tanároknak ezt a csodálatos napot!

 

Készítette: Bárány Anna 6. osztály

Fotó: Szalóky Dorina 8. osztály

 

Közeledő események:
Képzés
Nyitra Utcai Általános Iskola 2005 szeptemberétől magyar-angol két tanítási nyelvű oktatást biztosít. A két tanítási nyelvű oktatás célja, hogy az anyanyelvi és az idegen nyelvi tudást kiegyensúlyozottan fejlessze, a tanulókat megtanítsa az idegen nyelven való tanulásra, az idegen nyelvű információk feldolgozására, a tanulók alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák, illetve szakmájukat mind a két nyelven gyakorolják.
CROM Robotikai Klub
A klub célja, hogy tehetséges, érdeklődő gyerekek számára robotikai, elektronikai, programozási területen lehetőséget biztosítson az érdeklődésüknek megfelelő korszerű ismeretek magasabb szintű elsajátítására.