Fenntarthatósági témanap

2021.04.23

 

1970 április 22-én kezdeményezte egy amerikai egyetemista, Denis Hayes az első Föld Napját, amit rögtön húszmillió ember támogatott, akkor még csak az Egyesült Államokban. Magyarország 1990-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.
Az esemény célja felhívni a világ figyelmét egyedüli otthonunk, a Föld bolygó természeti értékeire és sérülékenységére.

Egy nap a holnapért, a klímáért!
Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 31. magyar és az 51. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is.

Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

Tegyünk végre, kezdjük ma!

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

 

A Nyitra Utcai Általános Iskolában április 22-én, a Föld Napjához kapcsolódóan vetélkedőt szerveztünk a jelenléti oktatásban résztvevő alsó tagozatos osztályoknak..

A verseny során elméleti és játékos ügyességi feladatok ( PET- Bowling, Keresztrejtvény, Tudatos vásárlás, Tapossa laposra, stb.) megoldásával mutathatták meg a diákok, hogy mennyit tudnak a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről.
A „Tudatos vásárlás” feladatnál berendeztünk egy kis „ABC” pultot, ahol egy áruházban kapható árucikkek közül találkozhattak párral a diákok. A kiállított cikkek közül kellett kiválasztaniuk a helyes fogyasztói magatartásnak megfelelő árukat.
Így szeretnénk hozzájárulni a diákok környezettudatos magatartásának fejlesztéséhez.

  • Az első helyezést a 4.b nyerte el.
  • A 2. helyezést 4.a csapata érte el.
  • A képzeletbeli dobogó 3. fokára a 2.a osztály állhatott fel.

 

De a többi osztály is csak pár ponttal maradt le a dobogóról!
A Dök jóvoltából a helyezettek oklevelet és díjat vehettek át.

 

Közeledő események:
Képzés
Nyitra Utcai Általános Iskola 2005 szeptemberétől magyar-angol két tanítási nyelvű oktatást biztosít. A két tanítási nyelvű oktatás célja, hogy az anyanyelvi és az idegen nyelvi tudást kiegyensúlyozottan fejlessze, a tanulókat megtanítsa az idegen nyelven való tanulásra, az idegen nyelvű információk feldolgozására, a tanulók alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák, illetve szakmájukat mind a két nyelven gyakorolják.
CROM Robotikai Klub
A klub célja, hogy tehetséges, érdeklődő gyerekek számára robotikai, elektronikai, programozási területen lehetőséget biztosítson az érdeklődésüknek megfelelő korszerű ismeretek magasabb szintű elsajátítására.