Denevérek iskolánkban

2023.09.25

A tanév elején több alkalommal sikerült denevérekkel összefutni iskolánk tornatermében. Az egyetlen repülő emlőscsoport révén szinte mindenhová képesek eljutni, sokuk nem veti meg az épületeket sem. A jelenlétük remek alkalmat biztosított arra, hogy a gyerekek élőben is lássák ezeket a már-már titokzatos lényeket, ráadásul több szóbeszédet is sikerült eloszlatnunk rólunk. Ilyen például, hogy a denevérek belecsimpaszkodnak az ember hajába. Ultrahangok segítségével tájékozódnak és remekül manővereznek a levegőben, ráadásul jobban tartanak az embertől, mint mi tőlük, így biztosan nem veszik célba az ember fejét. Azt is tisztáztuk a diákokkal, hogy a hazai denevérek nem szívnak vért, Magyarországon ugyanis kizárólag rovarevő fajok élnek. E tevékenységükkel egyébként nagy szolgálatot tesznek nekünk, hiszen a denevérek akár egy éjszaka alatt is jelentős mennyiségű repülő rovart tudnak elfogyasztani. A tornatermünkben való felbukkanásukra a jövőben is lehet számítani, főleg a hideg idők közeledtével. Félni tőlük abszolút nem kell, Péter bácsi, iskolánk biológia tanára is csak a biztonság kedvéért viselt gumikesztyűt (bár ezt ezeknél a kicsiknél nélkülözni is lehetett volna), bántani őket pedig felesleges és tilos, hiszen az összes hazai denevérfaj a természetvédelem oltalma alatt áll.

 

Közeledő események:
Képzés
Nyitra Utcai Általános Iskola 2005 szeptemberétől magyar-angol két tanítási nyelvű oktatást biztosít. A két tanítási nyelvű oktatás célja, hogy az anyanyelvi és az idegen nyelvi tudást kiegyensúlyozottan fejlessze, a tanulókat megtanítsa az idegen nyelven való tanulásra, az idegen nyelvű információk feldolgozására, a tanulók alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák, illetve szakmájukat mind a két nyelven gyakorolják.
CROM Robotikai Klub
A klub célja, hogy tehetséges, érdeklődő gyerekek számára robotikai, elektronikai, programozási területen lehetőséget biztosítson az érdeklődésüknek megfelelő korszerű ismeretek magasabb szintű elsajátítására.