Erzsébet tábor beszámoló – II. turnus

2019.07.01

Nyitra Utcai Általános Iskola – Erzsébet tábor – II. turnus

2019. 06. 24.-28.

Hétfő:

A tábor reggel nyolckor vette kezdetét, a gyerekek reggeliztek, közben névsort olvastunk. Következő lépésben a heti programot ismertettem a gyerekekkel, kiosztásra kerültek a pólók is. Csoportokba osztottuk a gyerekeket, az előző heti tapasztalat alapján már korcsoportok, osztályok szerint és figyelve arra, hogy az egyes csoportok még kezelhető nagyságúak legyenek. Mivel nagy létszámmal jelentkeztek a táborra, elkerülhetetlen volt, hogy kisebb csoportokra bontsuk a táborozókat.

A hétfői program a kézművesség jegyében zajlott, délelőtt két helyszínen folyt a kézműves munka, mesterek irányításával, kosarat fontak és bőrből készítettek karkötőt vagy bugyrot. A többiekkel pedig a pedagógusok foglalkoztak, keresztszemes technikával hímeztek mintát és csomózással készítettek karkötőt. A negyedik kézműves helyszínen műanyag szálból készültek kulcstartók. Ezek a foglalkozások 1-1,5 órát vettek igénybe, egyszerre 15-20 gyermek dolgozott helyszínenként. A csoportok forgószínpad szerűen cserélődtek a helyek között. Az első csoportváltás alkalmával fogyasztották el a tízórait, a második csoportváltásnál az ebédet. A délután folyamán a csoportváltáskor uzsonnát kaptak.

A táborozóknak nagyon tetszett, hogy ennyi különböző produktumot hoztak létre egy nap alatt, büszkén mutatták szüleiknek délután, milyen új dolgokat készítettek.

Kedd:

A második nap a kirándulás jegyében telt. Az úti cél a Sümegi vár volt, ahová két autóbusszal érkeztünk. Reggel az iskolában kiosztottuk a kollégákkal a hidegcsomagokat, a maradékot pedig, a délutánra is gondolva, hűtőtáskában vittük magunkkal. A gyerekek megreggeliztek, majd elfoglaltuk a buszokat.

A Sümegi várhoz érve megküzdöttünk a heggyel és a várban idegenvezetést kaptunk. Itt több érdekes és meglepő történetet is hallottunk a várról, annak kútjáról és elfoglalásáról. Az idegenvezetés után a tábor két nagy csoportja több kisebb csoportra bomlott, így könnyebb volt bebarangolni a várat és a felfedezni a falakat. Ez a része már kötetlen kirándulás volt, a táborozók élvezték, hogy önállóan közlekedhetnek a váron belül. A kisebbekkel osztályszintű csoportokban mozogtunk és időt szakítottunk a nagy melegben a megfelelő hűsölésre is egy-egy jégkrém vagy jégkása kíséretében. A felállított játékokat kipróbálták a gyerekek, nagy lelkesedéssel kerestek tűt a szénakazalban, próbálták meglovagolni a hordót vagy legyőzni a hétfejű sárkányt.

A délután további részét a vár alatti történelmi témájú játszótéren töltöttük, illetve lovakat, pónikat, szamarat simogattunk, mikor pedig már búcsúzóban voltunk, a nyuszikkal fejeztük be a napot és buszoztunk vissza Szombathelyre.

Szerda:

Reggel ismét a hidegcsomagok kiosztásával kezdtük a napot, névsort olvastunk és a csoportok is összerendeződtek. A harmadik napra terveztünk történelmi témájú kincskereső versenyt, aminek során az iskolától indulva eljutottunk a város másik végére, a Tó-fürdőre. Ugyan a tervekben több csoportra számítottunk, de mivel nagyon meleg volt, illetve a gyerekeket sem szerettük volna hőguta veszélyének kitenni, így egy csoportban haladtunk végig a pályán. A meglévő háttértudást mozgósítva és érdekes információkkal kiegészítve egy jó hangulatú informatív sétával jutottunk át a városon. Mire a Tó-fürdőhöz értünk mindenki kellőképpen vágyott már a víz hűsítő erejére, így nagy megkönnyebbülés volt a naptejek, napolajok kellő használata után, hogy végre vízbe mehetünk.

A nap további részét itt töltöttük, a kisebbek a gyermekmedencében, a nagyobbak az élmény medencében lelték örömüket. Figyeltünk, hogy időnként kijöjjenek a vízből, délben ne legyenek a napon illetve megfelelő mennyiségű fényvédő krémet használjanak. Külön kérés volt a tábor kezdetén, hogy mindenkinél legyen sapka vagy kalap. Többen mentünk a gyerekekkel a büfékbe, hogy elegendő folyadékot is fogyasszanak.

Csütörtök:

A negyedik napon reggel már nem volt olyan nagy a gyerekek lelkesedése, de álmosan eszegették a reggelijüket, tették el a hidegcsomagjukat, majd elindultunk a Kámoni Arborétumba. Mikor felfedezték, hogy a napot árnyékos, erdős környezetben töltjük a természetben, már sokkal érdeklődőbbek lettek.

Az arborétumban kisebb csoportokra bomlottunk és elindultunk felfedezni. Nagyon tetszett a táborozóknak, hogy mókuscsaládot, gólyát, vörös szárnyú keszeget és törpeharcsákat figyelhettünk meg. Találtunk még békát, vízesést, érdekes fákat és virágokat. Mikor már nagyon meleg lett bevonultunk a központba, ahol A láthatatlan madárfotós sorozatot vetítették le nekünk. Ez idő alatt a gyerekek energiát gyűjtöttek, hiszen a délután további részében újra kimentünk a melegbe, csak ezúttal a Saághy István Látogatóközpontba.

Az arborétumból egy oldalkapun át jutottunk ide, ahol a különböző erdőtípusok, ezek jellemző fái, cserjéi, lágy szárú növényei és állatai alakították a napunk programját. Érdekes és különleges ismereteket hallottunk a növényekről, bejártuk a parkot, játszottunk az erdei játszótéren.

Péntek:

Az utolsó napot a tábori reggelit még álmosabban és nyugodtabban majszoló gyerekekkel kezdtük. Ezen a napon már nem hidegcsomaggal gazdálkodtunk, így a napot az étkezések köré szerveztük újra. Reggel, amíg még tűrhető volt a hőség az udvaron, sportfoglalkozások vették kezdetüket, ügyességi és labdajátékok voltak. Az új sportszereket használatba vették a gyerekek, nem csak kint, hanem a tornateremben is. Ismét forgószínpad szerűen váltották a csoportok egymást a helyszínek között, a szünetekben tízóraival, ebéddel és uzsonnával.

A tábor utolsó pár órájában már sokkal vonzóbb volt az árnyas aula, ahol a maradék eszközökkel kézműves foglalkozásokat tartottunk. Az utolsó nap a kezdeti lelkesedés után inkább a nyugalom, béke jegyében telt, hiszen voltak olyan tanulók, akik az előző heti táborban is részt vettek.

Jómagam köszönöm a kollégáimnak az egész hetes (vagy két hetes) segítséget, remélem, hogy szép pillanatokat gyűjtöttetek ebben az időben, jó élményekkel gazdagodtatok. Egy biztos, nélkületek nem sikerült volna ilyen jól!

A táborban készület képeink a következő linken megtekinthetők:

https://photos.app.goo.gl/YsFGmx2jahvp4CNi7

Szombathely, 2019. 07. 01

Tóth Flóra
táborvezető

Közeledő események:
Képzés
Nyitra Utcai Általános Iskola 2005 szeptemberétől magyar-angol két tanítási nyelvű oktatást biztosít. A két tanítási nyelvű oktatás célja, hogy az anyanyelvi és az idegen nyelvi tudást kiegyensúlyozottan fejlessze, a tanulókat megtanítsa az idegen nyelven való tanulásra, az idegen nyelvű információk feldolgozására, a tanulók alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák, illetve szakmájukat mind a két nyelven gyakorolják.
CROM Robotikai Klub
A klub célja, hogy tehetséges, érdeklődő gyerekek számára robotikai, elektronikai, programozási területen lehetőséget biztosítson az érdeklődésüknek megfelelő korszerű ismeretek magasabb szintű elsajátítására.